Kötelező fuvarozói engedély a kizárólag belföldön fuvarozó vállalkozóknak is

Kötelező fuvarozói engedély a kizárólag belföldön fuvarozó vállalkozóknak is

Kötelező fuvarozói engedély a kizárólag belföldön fuvarozó vállalkozóknak is

Májustól nem csak a nemzetközi fuvarozást végző, hanem a kizárólag belföldön fuvarozó vállalkozóknak is kötelező lesz a fuvarozói engedély megszerzése a 2,5 tonnánál nehezebb kisteherautókra.

 

Az uniós jogszabálynál szigorúbb döntést hozott a magyar kormány. Májustól nem csak a nemzetközi fuvarozást végző, hanem a kizárólag belföldön fuvarozó vállalkozóknak is kötelező lesz a fuvarozói engedély megszerzése a 2,5 tonnánál nehezebb kisteherautókra. December végén jelent meg az erről szóló kormányrendelet. Korábban semmi jele nem volt annak, hogy a kormány az EU szabályainál szigorúbb hazai rendeletet fog hozni.

 

A 2020-ban elfogadott, mobilitási csomag néven ismertté vált jogszabály-gyűjtemény tartalmazza a furgonosok számára az engedély kiváltásának kötelezettségét. Az uniós kötelezettség azonban kizárólag a nemzetközi árufuvarozást végző teherszállításra érvényes 2,5 tonna fölött. Az uniós jogszabály azonban megengedi, hogy a tagállamok saját rendelkezést hozzanak a kizárólag belföldön működő fuvarozó vállalkozók számára.

 

Korábban semmi jele nem volt annak, hogy Magyarország indokoltnak látja az engedélykötelezettség kiterjesztését a belföldi fuvarozásra is. Erről nem volt szakmai vita, a mobilitási csomaggal szembeni hivatalos magyar tiltakozás sem foglalkozott ezzel a kötelezettséggel. Ezért volt meglepő a Magyar Közlöny tavaly december 27-i számában megjelent kormányrendelet, mely a belföldi fuvarozókra is kiterjesztette a kötelezettséget. 

 

Az említett rendelet a fuvarozás feltételeiről szóló 261/2011-es kormányrendeletet módosítja. Ennek a módosított 3. paragrafusa szerint a fuvarozásra vonatkozó előírásokat alkalmazni kell minden olyan díj ellenében végzett közúti árufuvarozásra, melyet 2,5 tonna megengedett össztömege meghaladó teherautóval végeznek akár belföldi, akár nemzetközi forgalomban. A fuvarozói engedélyt május 21-étől követelik meg az érintett fuvarozóktól. 

 

A saját számlás szállítást végző vállalkozások szabályozása nem változott. Saját számlás szállításhoz továbbra is 7,5 tonna felett kell külön engedéllyel rendelkezni.